Maija Isola (1927-2001)

Totalt tegnet, malte og designet Maija Isola om lag 533 mønster for Marimekko. Kanskje mest kjent er hun for blomstermønsteret ”Unikko”, som er det finske ordet for valmue.

Maija

Maija Isola ble født i Arolammi i Finland. Hun var en av Marimekkos første, og etter hvert største, designere gjennom tidene, sammen med Vuokko Nurmesniemi og Annika Rimala.

Isola var utdannet ved Instituttet for Industriell Kunst i Helsinki fra 1946 til 1949. Lovord om hennes mønstertrykk fanget oppmerksomheten til grunnleggeren av Marimekko, Armi Ratia, og Isola ble tidlig en av de viktigste mønsterdesignerne for det ferske varemerket. Totalt tegnet, malte og designet hun om lag 533 mønster for Marimekko. Kanskje mest kjent er hun for blomstermønsteret ”Unikko”, som er det finske ordet for valmue. Armi Ratia, Marimekkos grunnlegger, var aldeles ikke begeistret for tanken på å innlemme blomstermotiv i kolleksjonene, noe Isola utfordret henne på. En dag kom Isola med et utkast til mønsteret Unikko, og Ratia ombestemte seg på sekundet. I 1964 ble det legendariske mønsteret et faktum, og i dag oppfattes det fargerike blomstermønsteret ”Unikko” nærmest synonymt med Marimekko som varemerke.

Andre velkjente mønstre hun står bak er Kivet (1956), Lokki (1961) og Fandango (1962).

Isola var også kunstmaler, og så på seg selv mer som en kunstner enn som en designer. Hun var inspirert av Matisse, Picasso og Chagall. Dette gjenspeiler seg i hennes modernistiske og kubistiske tilnærminger til design og konstruksjon. Isola var modig i sin bruk av sterke, klare farger og fargekombinasjoner. Hun eksperimenterte med både organiske og grafiske mønstre.

Stor møbel avdeling i andre etasje
Forrige
Alvar Aalto (1898-1976)
Alvar Aalto (1898-1976)
Neste