Alvar Aalto (1898-1976)

Gjennom Alvar Aaltos innovative former og linjer, har navnet hans blitt viktig i designhistorien.

Alvar Aalto 1930S Photo Heinonen


Alvar Aalto ble født i Kuortane i Finland. I dag er han anerkjent som en av pionerene innen moderne arkitektur. Gjennom en lang og produktiv karriere tegnet han bygninger for et utall offentlige institusjoner, så vel som private prosjekter og bolighus. Som en av grunnleggerne av Artek etterlot Aalto seg en arv med varig resonans. Hans arkitektur har et finsk særpreg, og er både autonom og karakterisert av en varm humanisme. Bygningene han tegnet har en estetisk karakter som er tilknyttet de naturlige omgivelsene og menneskets målestokk. De er utformet med mesterlige detaljer, en unik behandling av materialer, og skarpsindig bruk av belysning.

Aalto begynte å tegne møbler som en naturlig forlengning av hans arkitektoniske betraktninger. Hans første moderne møbel ble laget i 1931-32 til tuberkulosesanatoriet i Paimio, Finland.

Artek ble dannet i 1935 for å formidle og selge møbler, belysning, og tekstiler designet av både ham selv og hans kone Aino Aalto.

Gjennom Alvar Aaltos innovative former og linjer, har navnet hans blitt viktig i designhistorien. Faktisk ble han først kjent som møbeldesigner i Europa, og senere som arkitekt. Bidragene til møbeldesign ble en av hans fremste prestasjoner.

Aaltos møbler og belysning utgjør fortsatt selve hjertet i samlingen som Artek tilbyr.

Maija Isola (1927-2001)
Forrige
Magnhild Rølvågs Smykkekunst
Magnhild Rølvågs Smykkekunst
Neste